שעווה משמשת כחומר גלם טבעי המקשר בין סוגי השמנים השונים בהכנת משחות שומניות וקרמים טבעיים.

מרבית השימוש בקוסמטיקה טבעית נעשה עם שעוות דבורים. השימוש בה נעשה מזה מאות רבות, קל מאוד להשיג אותה והיא נוחה מאוד לשימוש, בעיקר בהכנת מוצרי קוסמטיקה ביתית.

אבל עם הביקוש הגובר לקוסמטיקה טבעונית, קיימת האפשרות לעבוד עם חלופות טבעוניות במקום שעוות הדבורים.

סקירה שערכתי על מגוון שעוות צמחיות כחלופה לשעוות דבורים.

 

שעוות דבורים

שעוות הדבורים (Beeswax) היא מוצר לוואי של תעשיית הדבש. הדבורים מייצרות את השעווה בבלוטות שנמצאות בבטנן, והיא מופרשת כקשקשים קטנים בצבע לבן. מן השעווה הדבורים בונות את החלות שבכוורת, והן משתמשות בה גם כדי לאטום תאי חלה מלאים בדבש.

הפקת השעווה לשימושנו נעשה על ידי התכת החלות. ההתכה נעשית בטמפרטורה שאינה גבוהה במיוחד, זאת כדי לשמר תכונות חיוניות של השעווה.

 

הרכב השעווה ותכונותיה דפי שעוות דבורים

שעוות הדבורים מורכבת מחומצות שומן ארוכות שרשרת, בעיקר חומצה קרוטית (cerotic acid) וחומצה פלמיטית (palmitic acid). צבע השעווה המופרשת מבטן הדבורה הוא לבן, אך אנחנו מכירים אותה בצבע צהוב בהיר עד צהוב-חום, חום, או אדמדם, שמתקבל כתוצאה מתוספות שונות, כמו אבקת פרחים או שאריות אחרות.

לשעווה ריח אופייני, היא המתרככת ונמסה בטמפרטורה של 63°-64°, היא מסיסה בשמן ואינה מסיסה במים, וכן היא אינה רעילה בבליעה או במריחה על העור.

 

הפקה השימושים בשעוות דבורים

את השעווה שמוציאים מהכוורת בעת רדיית הדבש, ממיסים ויוצקים לגושים. התהליך מסייע בהפרדה של השעווה משאריות של דבש וזיהומים שונים. בהמשך, השעווה עוברת תהליכי ניקוי וחיטוי, וגם הבהרת הצבע, לפי השימוש המיועד. חלק מהשעווה משמשת את הדבורים לייצור מחודש של חלת הדבש.

כמויות גדולות של שעווה נצרכות לייצור נרות. לשעוות דבורים יתרון על שעוות סינטטיות בטמפרטורת ההתכה הגבוהה ובכך נמנעים טפטוף ונזילת השעווה שאינה בוערת.

שעווה ברמת ניקיון גבוהה המתאימה לדרישות תקנים לשימוש רפואי משמשת בתעשיית הקוסמטיקהלייצור קרמים וסוגים מסוימים של שפתונים וגם לייצור משחות רפואיות. 

כמויות קטנות יותר משמשות בתעשיית המזון לציפוי מוצרים כיוון שהיא יוצרת שכבה אטומה ומבודדת ואינה מורגשת, ואינה רעילה, כאשר נבלעת עם המזון.

 

שעוות קנדלילה

שעוות קנדלילה (Candelilla wax) היא שעווה שמופקת מעלי השיח Euphorbia Cerifera, הגדל צפון מקסיקו ודרום מערב ארצות הברית.

צבעה צהבהב חום, ומרקמה נוקשה ושביר. הפקת השעווה מתבצע על ידי הרתחת חלקי הצמח במים. בתהליך ההרתחה, השעווה צפה ומופרדת מהצמח.

שעוות קנדלילה הוא כנראה השעווה הנפוצה ביותר כאשר מחפשים תחליף לשעוות דבורים. 

 

הרכב השעווה והשימוש בהשעוות קנדלילה3

נקודת ההתכה של שעוות קנדלילה היא 68.5-72.5 °C, היא מעניקה מרקם נוקשה ויציב ולכן היא מתאימה לשימוש במגוון מוצרי טיפוח וקוסמטיקה טבעיים, למשל קרמים, משחות שומניות, שפתונים ועוד. 

לשעוות קנדלילה יש ברק טבעי, והשימוש בה בשפתונים, מעניק ברק וקשיחות ייחודיות. לשעוות קנדלילה יש יכולת היקשרות גבוה לשמן, היא מעניקה מרקם שהוא פחות דביק לעומת השימוש בשעוות דבורים, וכן היא מסייעת להתאים את צמיגות של תחליבי מים ושמן.

השימוש הנפוץ בשעוות קנדלילה הוא בתעשיית המזון, כציפוי וברק לסוכריות וממתקים, וכן בתעשיית הקוסמטיקה, כמייצב ומעניק ברק בשפתונים טבעיים ובטבליות של חמאת גוף.

כאשר מחליפים שעוות דבורים בשעוות קנדלילה במתכוני קוסמטיקה טבעית, הכמות המומלצת לשימוש היא כחצי מכמות שעוות הדבורים, כיוון שהמבנה שלה הוא קשיח יותר ונקודת ההתכה גבוהה יותר.

 

שעוות קרנובה

שעוות קרנובה (Carnauba wax) הנקראת גם שעוות ברזיל או שעוות דקלים, מופקת מעלים של עץ דקל (Copernicia cerifera), הגדל רק בצפון מזרח ברזיל. 

השעווה מתקבלת על ידי איסוף וייבוש של עלי העץ, אותם מכים כדי לשחרר את השעווה ולאחר מכן זיקוק והלבנתה. נקודת ההתכה של שעוות קרנובה היא 82-86 מעלות צלזיוס. זוהי שעווה שבירה מאוד, ובמצבה טהור, מגיעה בצורת פתיתים קשים בצבע חום צהוב.

 

תכונות השעווה והשימוש בה

שעוות קרנובה נקראת "מלכת השעוות", ובשל תכונות היפואלרגניות ומלחחות, כמו גם הברק שלה, משתמשים בה במוצרי קוסמטיקה שונים, למשל שפתונים, דיאודורנטים, תכשירים שונים לטיפול בעור, תכשירי איפור ועוד.

השימוש בשעוות קרנובה מעניק למוצרים נוקשות ומפחית את דביקות המוצר.

כאשר מחליפים שעוות דבורים בשעוות קרנובה במתכוני קוסמטיקה טבעית, הכמות המומלצת לשימוש היא כחצי מכמות שעוות הדבורים, כיוון שהמבנה שלה הוא נוקשה יותר מזה של שעוות הדבורים.

השוואת תכונות:

שעוות קרנובה

שעוות קנדלילה

שעוות דבורים

 

כן

כן

כן

מתאים לשימוש בקוסמטיקה טבעית

כן

כן

לא

מוצר טבעוני

82-86 °C

68.5-72.5 °C

62-64 °C

נקודת התכה

נטול ריח

נטול ריח

ריח קל של דבש

ריח

כן

כן

כן

מרכך

כן

כן

כן – יעיל יותר

מלחח

לא

לא

לא

מתחלב

כן

כן

מומלץ להימנע אם ידועה רגישות לדבש/פולן

היפואלרגני

לא

לא

כן

דביקות במוצר

גבוהה

בינונית

נמוכה

דרגת קושי במוצר

 

לסיכום:

הן שעוות קנדלילה והן שעוות קרנובה מתאימות לשימוש במוצרים טיפוליים לעור, ומאפשרות הגנה על המחסום השומני הטבעי של העור ושמירה על הלחות הטבעית של העור.

מנסיוני בעבודה עם שעוות במגוון גדול של מוצרים לגוף, לפנים ולשיער, מצאתי שהשימוש בשעוות דבורים הוא נוח ופשוט יותר.

לעומת זאת, כאשר רוצים להשיג מרקם נוקשה יותר של מוצר, למשל בשפתון, כדאי דווקא להשתמש בשעווה צמחית. אני משתמשת בשעוות קנדלילה, שאותה קל מאוד להשיג בארץ.

 

הערה

מוכרת בארץ שעווה נוספת, שעוות סויה (Soy wax), אשר אינה שעווה צמחית אמיתית.

שעוות סויה היא בעצם שמן סויה שעבר הידרוגנציה (כלומר תגובה כימית של הוספת מימנים לשמן), כאשר המטרה היא להעלות את נקודת ההתכה של השמן ולהאריך את חיי המדף שלו. שעוות מסוג זה מופקות משמן צמחי שעובר זיכוך, כלומר מוצאים ממנו החומרים הטובים ואיכותיים לפני שהוא עובר הידרוגנציה.