להכין סבון טבעי זה אחד מהדברים שאני הכי אוהבת.

כבר בהכנה אני מדמיינת את התחושה במקלחת, את הקצף הנעים, את הריח שעולה עם האדים,

ואת התחושה הנעימה על העור אחרי שהתנגבתי.

את כל התהליך אני מתחילה במחשבה על המטרה של הסבון.

אם אני רוצה אותו לעור יבש או שומני, אם אני רוצה סבון שיהיה פילינג עדין או אולי סבון טיפולי לבעיות בעור.

אני חושבת על המרקם שהסבון יקבל ועל כמות הקצף שתהיה לו ואיך הוא ישפיע על העור.

אני מחליטה איזה תוספות שאני רוצה להכניס לסבון וממשיכה עם הריח שאני רוצה שיהיה לסבון.

והכי חשוב- אני מפנה לי זמן של כשעה וחצי לעבודה בלי הפרעה,

ולפעמים אפילו מזמינה חברה שתצטרף, ורק אז אני מתחילה.

 

נותנים לסבון עניין וריח

ריחות נעימים

מגוון השמנים האתרים שניתן להוסיף לסבון הוא גדול.

כדאי לבחור בשמן אתרי איכותי וברמה טיפולית, כדי שהסבון שלנו יהיה נעים וגם מועיל.

 

תוספות ועניינים

כדי לקבל סבון שיהיה גם מיוחד וגם יפה, הכי כיף לשלב בו מגוון של תוספות, שיתנו צבע,

מרקם גרגירי של פילינג או תכונות נוספות של ריפוי.

לתערובת הסבון המוכנה אפשר להכניס כ-2 כפות (או יותר) מהתוספת שבחרנו,

למשל בוץ מים המלח, דבש (שממנו מומלץ להוסיף רק כף אחת, אחרת הסבון יהיה רך מידי).

אפשר להוסיף משהו שייתן צבע לסבון, למשל אבקת חרובים או קקאו,

חימר בצבעים שונים (ירוק, לבן, חום או אדום), אבקת כורכום, פפריקה מתוקה.

גם השריה של צמחים במים רותחים (שתשמש אותנו בשלב הפאזה המימית) תיתן לסבון צבע,

למשל צבע כתמתם ממיץ גזר, צבע ירקרק מארטישוק או רוזמרין, צבע חום מלבנדר או קמומיל.

אם רוצים סבון שעושה כיף במקלחת, למשל פילינג, אפשר להוסיף זרעי פשתן,

קוואקר (טחון גס או דק), אבקת קינמון, זרעים של שומשום.

 

עובדים בזהירות

תהליך הכנת הסבון עצמו אינו מסובך בכלל, אך מאוד חשוב להקפיד על כמה כללים:

1) חשוב להקפיד ולשקול את החומרים במדויק, אנחנו שוקלים הכל לפי גרמים, גם במקרה של חומרים נוזליים.

2) חשוב להקפיד על העבודה בשלבים לפי הסדר.

3) בתהליך הכנת הסבון אנחנו עובדים עם סודה קאוסטיק, שהיא חומר חריף

(אבל אי אפשר לוותר עליה כיוון שזה מה שהופך את השמן לסבון),

אז מאוד חשוב לעבוד בצורה זהירה כדי לא להיכוות.

(אפשר לעבוד עם כפפות ומסכה לאף, ופשוט לעבוד בזהירות).

 

עם איזה כלים עובדים:

כלי מדידה מזכוכית בנפח 1 ליטר ו-2 ליטר.

2 כוסות מדידה של 500 מ"ל

מרית (לקקן, סיליקון זה נהדר)

2 כפות (לא פלסטיק)

מטרפה או בלנדר מוט

משקל (מטבח או אלקטרוני)

מדחום (כספית או אלקטרוני מנירוסטה, כזה של אוכל)
 

איזה חומרים צריך (בשביל 10-12 חתיכות):

600 גרם שמן מוצק (חמאת שיאה/ שמן קוקוס/ חמאת קקאו, אחד מהם או שילוב של כולם)

250 גרם שמן זית (אפשר להמיר חלק מזה בשמן קיק (עד 100 גרם)

320 מ"ל מים או חליטה של צמחים או מיץ טבעי

118 גרם סודה קאוסטיק

20 מ"ל שמן אתרי לפי בחירה

תוספת לפי בחירה (2-6 כפות חומר יבש)
 

 

קדימה, לעבודה!

1)      מתחילים בהכנת הפאזה השומנית- שוקלים את השמנים המוצקים וממיסים אותם בקערה (זו הקטנה יותר) מעל אדי מים (סיר כפול, בן-מארי).

אני אוהבת לשלב בסבון שמנים וחמאות שונים, חמאת שיאה, שמן קוקוס וחמאת קקאו (לא חייבים ביחס שווה).

השילוב בין השלושה נותן לי סבון מוצק שאינו מתמוסס במהרה, עם יכולת הקצפה נעימה (בזכות שמן הקוקוס),

ומעניק הזנה וריכוך לעור (בזכות חמאת השיאה).

1-.JPG

 

2)      בכוס מדידה שוקלים 250 גרם שמן זית ושמים בצד בינתיים.

אני אוהבת להשתמש בשמן זית שאני משרה בו (מראש, למשך 3 שבועות) צמחי מרפא ריחניים

(למשל לבנדר, רוזמרין, גרניום, מרווה ועוד, אפשר אחד או כמה ביחד),

כך הוא מקבל תכונות נוספות של ריפוי וריח נעים של הצמחים.

2-.JPG

 

3)      ממשיכים בהכנת הפאזה המימית:

רק אחרי שהשמנים המוצקים נמסו לגמרי אני מתחילה להכין את התערובת המימית, שתהפוך את השמן לסבון.

בקערה גדולה (לפחות 2 ליטר) שוקלים 118 גרם גרגרי סודה קאוסטיק (NaOH),

ועליהם שופכים בזהירות 320 מ"ל של מים (או חליטת צמחים או מיץ טבעי).

כדאי לשפוך את המים על הסודה קאוסטיק (כך יותר קל למדוד).

חשוב שהמים יהיו בטמפרטורת החדר (או אפילו קרים ממש).

3-.jpg

 

צריך לבצע את השלב בזהירות וכדאי ליד חלון פתוח,

כיוון שהריאקציה הכימית בין הסודה קאוסטיק למים גורמת לחימום מהיר מאוד

(של כ-80 מע') ולשחרור של אדים לא נעימים.

יש להיזהר ולא לגעת עם ידיים חשופות ולא לנשום את האדים.
 

4)      בשלב הבא אני מחממת מעט את שמן הזית, ומוזגת אותו אל קערת השמנים המומסים.

ייתכן ונצטרך לחמם את השמנים עוד קצת (שוב, בסיר כפול)

כדי לשמור על טמפרטורה של כ- 45-50 מעלות.

4-.JPG

 

5)      משווים טמפרטורות- כעת יש לנו שתי פאזות, אחת שומנית ואחת מימית, שמהן ניצור את הסבון שלנו.

מה שעושים עכשיו הוא להשוות את הטמפרטורה של שתי הפאזות האלו, כדי שהן יתאחדו בצורה טובה.

את החיבור בין הפאזות נעשה כאשר הטמפרטורה תהיה בין 40 ל-50 מעלות (רצוי ששתיהן יהיו בטמפרטורה דומה).

שלב זה לוקח קצת זמן (בחורף קצת פחות, בקיץ יותר), צריך סבלנות ותשומת לב.

אם אחת הפאזות מתקררת מהר מידי ניתן לחמם אותה דקה (לא יותר) מעל סיר האדים.

5-.jpg

 

6)      מערבבים את הסבון- כאשר שתי הפאזות בטמפרטורה דומה אפשר לחבר ביניהן.

מוזגים הכל אל הקערה הגדולה יותר, ומתחילים לערבב, עם המטרפה או הבלנדר מוט.

אם תשתמשו במטרפה, התהליך יהיה ארוך יותר, ויכול להימשך כ-1/2 שעה או יותר.

השימוש בבלנדר מוט מקצר לנו את זמן הערבוב לכ-5 עד 10 דקות.

מערבבים את המאסה שקיבלנו עד שהיא מתמצקת וכבר אינה נוזלית לגמרי, כמו פודינג.

איך יודעים? נשארים סימני הערבוב על פני השטח (Trace).

6-.jpg

 

7)      כאשר עיסת הסבון שלנו מוכנה נוסיף במהירות את השמנים האתרים ואת התוספת המעניינת שבחרנו

ונערבב אותם היטב לתוך הסבון.

7-.JPG

 

8)      מוזגים לתבנית- כאשר עיסת הסבון אחידה וכל התוספות התערבבו היטב מוזגים במהירות (אך בזהירות) אל התבנית.

אפשר להשתמש בתבניות מקרטון (חשוב שיהיה בפנים ציפוי, אחרת יהיה קשה להפריד את הסבון מהתבנית)

ואפשר להשתמש בתבניות סיליקון (בצורת מאפינס או עוגה בחושה), שמהן הסבון נחלץ בקלות.

נותנים לסבון להתייבש בתבנית ל- 24 שעות לפחות (אפשר גם יומיים שלושה),

לאחר מכן מחלצים את הסבונים בקלות מהתבנית (אם השתמשתם בתבנית גדולה, עכשיו זה הזמן לפרוס את גוש הסבון לחתיכות)

וניתן לו עוד זמן להתייבש, רצוי במקום מאוורר, למשך שלושה שבועות.

8-.JPG

 

9)      עברו שלושה שבועות שבהם הסבון התייבש, עכשיו הוא מוכן לשימוש.

לוקחים חתיכה או שתיים למקלחת ונהנים.

כדאי לארוז חלק מהסבונים באריזה יפה, כמתנה לבני משפחה וחברים,

שייהנו גם הם מהסבון הנהדר שייצרתם.

9-.jpg

 

מקלחת מהנה! 

 

רוצה להכין סבון בבית?

במיוחד עבורך יצרתי ערכה בסיסית להכנת סבון טבעי בבית. יש כאן את כל מה שדרוש כדי להכין בבית סבון טבעי ואיכותי.

לרכישה בחנות

 

רוצה ללמוד איך להכין עוד מוצרי טיפוח טבעיים, בקלות ובפשטות?

קורס רוקחות טבעית וארומתרפיה- כל מעשיים לרקיחה ביתית

 

טיפוח טבעי זה פשוט ובריא